Temel Bilgiler

Kaynak Nedir?

Kaynak nedir? Kaynak, iki veya daha fazla metal parçasını ısı ve basınç kullanarak sorunsuz bir şekilde birleştirme işlemidir. Metale ısı uygulandığında yumuşar ve yeterli basınç uygulanarak parçaların birleştirilmesini sağlar. Kaynak kavramı, metal parçaların bir araya getirilmeden önce çok yüksek sıcaklıklarda bir alevde ısıtıldığı orta çağlardan beri mevcuttur. Bu yöntemin yerini daha sonra kaynakçılar için daha güvenli ve daha hızlı olduğu kanıtlanan elektrik ve gaz ile yapılan kaynak yöntemleri aldı. Günümüzde kaynakçılar, gaz, elektrik ve lazer ışınları gibi unsurları kullanan yaklaşık 30 kaynak türü kullanarak son derece uzmanlaşmıştır. Yaygın olarak kullanılan kaynak yöntemleri şunlardır:

Örtülü / Ark Kaynağı Nedir?

Örtülü / Ark kaynağı Nedir? Bu yaygın kaynak yöntemi 1802 yılında icat edilmiştir. Bir diğer adı elektrot kaynağıdır. Elektrik akımı veren akı kaplı bir çekirdek tele sahip eriyen elektrotun kullanılmasıyla gerçekleşir. Kaynak yapılan metalle temas halindeyken, 3500oC’ye kadar yüksek sıcaklıklar üreten boşlukta bir elektrik arkı oluşturulur. Bu ısı, elektrotu ve metali eriterek bir kaynak oluşturur. Bu kaynak yöntemi, koruyucu gaz gerektirmemesi ve paslı metaller üzerinde etkili olması açısından faydalıdır. Bununla birlikte, ince metallerin Örtülü / Ark kaynağı ile kaynatılabilmesi için kaynakçının deneyimli olması gerekir. Ark kaynağı en iyi 4 mm ve üzeri ağır metallerde kullanılır ve ağır ekipmanların tamirinde, çelik montajında ve boru hattı kaynağında olduğu kadar imalat ve inşaat endüstrisinde de kullanılır.

Kaynak Nedir? Temel Bilgiler
kaynak nedir? 1

Metal İnert Gaz (MIG) Kaynağı Nedir?

Metal İnert Gaz (MIG) kaynağı nedir? Bir diğer adı en çok bilinen haliyle gazaltı kaynağıdır. Bu yaygın kaynak türü 1960’larda aktif olarak kullanılmaya başlandı. MIG kaynağı, sürekli olarak eriyebilir bir elektrotla beslenen bir tabanca kullanır. İşlem, kaynaklı metali oksijen gibi çevresel faktörlerden korumak için harici bir gaz kullanır. Bu yöntemin öğrenilmesi kolaydır, daha az kaynak dumanı üretir, yüksek elektrot verimliliğine sahiptir ve daha az ısı girdisi gerektirir. Bununla birlikte, ekipman maliyetlidir, işlem kalın malzemeler üzerinde etkili bir şekilde çalışmaz ve harici bir koruyucu gaz gerektirir. MIG kaynağı, paslanmaz çelik, alüminyum, silikon bronz, magnezyum, bakır ve nikel gibi çeşitli alaşımlarla iyi çalışır. Otomotiv tamiri, inşaat, sıhhi tesisat, robotik, imalat ve denizcilik işlemlerinde kullanılır.

Kaynak Nedir? Temel Bilgiler
kaynak nedir? 2

Tungsten İnert Gaz (TIG) Kaynağı Nedir?

Tungsten İnert Gaz (TIG) kaynağı nedir? 1941 yılında piyasaya sürülen bu kaynak yöntemi, yüksek düzeyde beceri ve odaklanma gerektiren zor ve zaman alan bir kaynak işlemidir. İki parça metalin dolgu metali olmadan birlikte eritilmesiyle otojen bir kaynak oluşturulabilir. TIG, çok ince çeşitli alaşımlardan yüksek kaliteli ve çapaksız kaynaklar üretir. Bununla birlikte, çok yetenekli bir operatör ve harici koruma gazı gerektirir ve paslı veya kirli malzemeler üzerinde çalışmaz. TIG kaynağı en iyi havacılık kaynağında, araç, motosiklet ve bisiklet imalatında, boru tesisatında ve yüksek hassasiyetli kaynaklarda kullanılır.

Kaynak Nedir? Temel Bilgiler
kaynak nedir? 3

Özlü Telle Ark Kaynağı Nedir?

Özlü telle ark kaynağı nedir? Bu kaynak yöntemi, katı tel yerine boru şeklinde tel dolgulu akı kullanması dışında örtülü ark kaynağına benzer. Ek bir harici gaz ile kendinden korumalı veya çift korumalı olabilir. Kalın malzemelerin kaynağında, ağır ekipman onarımında, inşaatta ve çelik montajında kullanılır. Kaynak işlemleri son yıllarda oldukça gelişti ve çeşitli yeni ve yenilikçi yöntemlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu nedenle, işiniz için hangisinin doğru olduğunu bilmeniz için bu teknikleri anlamanız gerekir. Her kaynak yönteminin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır ve uygulamanız için hangi işlemin en uygun olacağını düşünmek için zaman ayırmanız gerekmektedir.

Bu yazı ile aklınızdaki kaynak nedir sorusuna bir nebze de olsa cevap vermeye çalıştım.

Kaynak
Vikipedi

Taha ÖZEL

Makine Mühendisliği adına güzel bir Türkçe kaynak oluşturmak için bildiklerimi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tebrikler arkadaşım çok güzel içerikler hazırlamışssın. Umarım başarılı olursun hayırlı çalışmalar

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi kapatarak tekrar deneyiniz.