Lazer Kesim Makinesi Hakkında Genel Bilgiler
Lazer kesim makinesi, lazer ışınlarını kullanarak çeşitli materyallerin kesim, markalama ve kazıma işleminin yapıldığı makinelere verilen genel isimdir. Matbaa, hediyelik eşya, reklamcılık, üretim gibi bir çok alanda kullanılan özel lazer kesim makineleri piyasada mevcuttur. Ben bu içerikte üretim sanayinde kullanılan daha çok metal ve benzeri malzemeleri kesmeye yarayan lazer kesim makineleri hakkında sizlere bilgi vereceğim.
Lazer Kesim Makinesinde İşlenebilecek Malzemeler Nelerdir?
Lazer kesim makinesi yüksek ısı açığa çıkartarak kesim yaptığı için kesebildiği malzemeler makinenin gücüne göre sınırlıdır. Hediyelik eşya ve reklamcılık sektöründe kullanılan daha düşük kapasiteli lazer kesim makinelerinde ahşap, pleksi, ince metal folyolar kesilebilse de üretim sektöründe kullanılan 4kw – 6kw güce sahip makineler genelde siyah sac, paslanmaz sac, alüminyum sac gibi farklı sac plakaların kesiminde kullanılır.
Lazer Kesim Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
Lazer kesim makinesi, kesim sırasında kullandığı lazer ışınını elde etme şekline göre ikiye ayrılır. Bunlar CO2 lazer kesim makinesi ve fiber lazer kesim makinesidir. Fiber lazer kesim makinesinin enerji tüketimi CO2 lazer kesim makinesine göre daha düşüktür. Ayrıca bakım maliyeti de daha ucuzdur. Çünkü CO2 lazer kesim makinesinin bakım döngüsü 4.000 saat önerilirken fiber lazer kesim makinesinin bakım döngüsü 20.000 saat olarak önerilmiştir.
Lazer kesim makineleri iki boyutlu (2D) ve üç boyutlu (3D) kesim yapma kabiliyetine sahiptir. Talaşlı imalat tezgahlarında olduğu gibi lazer kesim makineleri de çok eksen özelliğine sahiptir. Otomotiv sektöründe araç tavanlarının bağlantı deliklerinin kesiminde 5 eksen lazer kesim makinesi kullanılmaktadır.
İki boyutlu kesim için CAD programından çizilen parçanın DXF uzantılı çıktısı alınır ve diğer kesilecek parçalarla birlikte plaka yerleşimi yapılır. Lazer kesim plaka yerleşimi için sektörde kullanılan bir çok program vardır.
Üç boyutlu kesim için ise genelde ortak dosya uzantısı olan .step kullanılır. Şahsen ben profillerin kesiminde 3 boyutlu lazer kesim makinelerini tercih ediyorum ve kesime .step dosyası gönderiyorum.
Lazer kesim makinesinin yüksek ısı ile kesim yapması bazen istenmeyen durumlar ortaya çıkartır. Metal malzemelerde yüksek ısı kesim bölgesinde sertleşmeye sebep olur. Kesim sonrası kesilen bölge talaşlı imalat ile işlenecekse işleme maliyetini arttırır. Yine ısınarak sertleşen bölgelerde boyandıktan sonra boya atması gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunlara çözüm bulmak adına su altı lazer kesim makinesi geliştirilmiştir. Parçanın hiç ısı görmesi istenmiyorsa en iyi kesim tercihi su jeti olmalıdır. Su jeti hakkında sizlerle daha sonra bilgi paylaşımında bulunacağım.
Bu içerikte lazer kesim makineleri hakkında sizlere genel bilgiler vermeye çalıştım. Makinelerin parça detayları, çalışma şemaları gibi karmaşık bilgilerine üreticilerin web sayfaları üzerinden kolaylıkla erişebilirsiniz. Sizler de yaşadığınız olumlu veya olumsuz deneyimlerinizi benimle yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Lazer ışınları hakkında daha fazla bilgi almak için de aşağıdaki vikipedi sayfasına göz atabilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Lazer
Sadece hobi ürünleri için pleksiglass ya da çok kalın olmayan ahşap kesimi yapacaksanız , piyasada çok çeşitli düşük KW ‘ li ikinci el lazer kesim cihazlarından başlangıç olarak edinebilirsiniz. Ayrıca çok açıklayıcı bir makale olmuş.
makine hakkında sorulan bütün soruların cevabını tek bir yazıda alabiliceğimiz harika bir yazı olmuş